S.S. ARTVİN ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFİ - KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ

KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ

ICA KOOPERATİF KİMLİK BİLDİRGESİ (1995)

ULUSLARARASI KOOPERATİFLER BİRLİĞİ’NİN (ICA) 20-23 EYLÜL 1995 TARİHLERİ ARASINDA İNGİLTERE’NİN MANCHESTER ŞEHRİNDE YAPILAN 31. KONGRESİNDE KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ TARTIŞILARAK YENİDEN ŞEKİLLENMİŞTİR.

YENİDEN ŞEKİLLENEN İLKELERLE GETİRİLEN YENİLİKLER KOOPERATİF TANIMLAMASINDA DA KENDİSİNİ GÖSTERMEKTEDİR. BUNA GÖRE KOOPERATİF; “ORTAK EKONOMİK, SOSYAL VE KÜLTÜREL İHTİYAÇLAR VE İSTEKLERİ MÜŞTEREK SAHİP OLUNAN VE DEMOKRATİK OLARAK KONTROL EDİLEN BİR İŞLETME YOLUYLA KARŞILAMAK ÜZERE GÖNÜLLÜ OLARAK BİR ARAYA GELEN İNSANLARIN OLUŞTURDUĞU ÖZERK BİR TEŞKİLATTIR.”

BU TANIMDA KOOPERATİFLERİN TEMEL DEĞERLERİ OLARAK, KENDİ KENDİNE YARDIM, KENDİ KENDİNE SORUMLULUK, DEMOKRASİ, EŞİTLİK, ADALET, DÜRÜSTLÜK VE DAYANIŞMA SIRALANMAKTADIR.

BU DEĞERLERİ UYGULAMAYA YARDIMCI OLMAK İÇİN DE AŞAĞIDAKİ 7 İLKE TESPİT EDİLMİŞTİR:

 

1.    GÖNÜLLÜ VE HERKESE AÇIK ORTAKLIK: KOOPERATİFLER, CİNSEL, SOSYAL, IRKSAL, SİYASAL VE DİNSEL AYIRIMCILIK OLMAKSIZIN, HİZMETLERİNDEN YARARLANABİLECEK VE ORTAKLIĞIN SORUMLULUKLARINI KABULE RAZI OLAN HERKESE AÇIK GÖNÜLLÜ KURULUŞLARDIR.

2. ORTAKLAR TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN DEMOKRATİK DENETİM: KOOPERATİFLER, POLİTİKA OLUŞTURMA VE KARAR ALMA SÜREÇLERİNE KATILAN ORTAKLARCA DENETLENEN DEMOKRATİK KURULUŞLARDIR. SEÇİLMİŞ TEMSİLCİ OLARAK HİZMET EDENLER, ORTAKLARA KARŞI SORUMLUDUR. BİRİM KOOPERATİF KURULUŞLARINDA ORTAKLAR EŞİT OY HAKKINA SAHİPTİR (HER ORTAĞA BİR OY HAKKI). DİĞER DÜZEYDEKİ KOOPERATİF KURULUŞLARINDA İSE OY HAKKI DEMOKRATİK BİR YAKLAŞIMLA DÜZENLENİR. 

3-ORTAKLARIN EKONOMİK KATILIMI: ORTAKLAR, KOOPERATİFLERİNİN SERMAYESİNE ADİL BİR ŞEKİLDE KATKIDA BULUNUR VE BUNU DEMOKRATİK OLARAK YÖNETİRLER. BU SERMAYENİN EN AZINDAN BİR KISMI GENELLİKLE KOOPERATİFİN ORTAK MÜLKİYETİDİR. ÇOĞUNLUKLA ORTAKLAR, ÜYELİĞİN BİR KOŞULU OLARAK TAAHHÜT EDİLDİĞİ ÜZERE (VAR İSE) SERMAYE ÜZERİNDEN KISITLI MİKTARDA GELİR ELDE EDERLER. ORTAKLAR GELİR FAZLASINI, MUHTEMELEN “EN AZINDAN BİR KISMI TAKSİM OLUNAMAZ KAYNAKLAR” OLUŞTURMA YOLUYLA KOOPERATİFLERİNİ GELİŞTİRME, KOOPERATİFLE YAPMIŞ OLDUKLARI İŞLEMLERLE ORANTILI OLARAK ORTAKLARINA KÂR SAĞLAMA VE ORTAKLARCA ONAYLANAN DİĞER FAALİYETLERE DESTEK OLMA GİBİ AMAÇLARIN BİRİ YA DA TAMAMI İÇİN AYIRIRLAR. 

4. ÖZERKLİK VE BAĞIMSIZLIK: KOOPERATİFLER ÖZERK, KENDİ KENDİNE YETEN VE ORTAKLARINCA YÖNETİLEN KURULUŞLARDIR. KOOPERATİFLER, HÜKÜMETLER DÂHİL OLMAK ÜZERE DİĞER KURULUŞLARLA BİR ANLAŞMAYA GİRMELERİ YA DA DIŞ KAYNAKLAR YOLUYLA SERMAYELERİNİ ARTIRMALARI DURUMUNDA, BUNU KOOPERATİFLERİN ÖZERKLİĞİNİ SÜRDÜRECEK VE ORTAKLARININ DEMOKRATİK YÖNETİMİNİ KORUYACAK ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİRLER. 

5. EĞİTİM, ÖĞRENİM VE BİLGİLENDİRME: KOOPERATİFLER, ORTAKLARINA, SEÇİLMİŞ TEMSİLCİLERİNE, YÖNETİCİLERİNE VE ÇALIŞANLARINA KOOPERATİFLERİNİN GELİŞİMİNE ETKİN BİR ŞEKİLDE KATKIDA BULUNABİLMELERİ İÇİN EĞİTİM VE ÖĞRETİM İMKÂNI SAĞLAR. KOOPERATİFLER GENEL KAMUOYUNU -ÖZELLİKLE DE GENÇLERİ VE KAMUOYUNU OLUŞTURANLARI- İŞBİRLİĞİNİN ŞEKLİ VE YARARLARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİRLER. 

6. KOOPERATİFLER ARASINDA İŞBİRLİĞİ: KOOPERATİFLER, YEREL, ULUSAL, BÖLGESEL VE ULUSLARARASI OLUŞUMLARLA BİRLİKTE ÇALIŞARAK ORTAKLARINA DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE HİZMET EDER VE KOOPERATİFÇİLİK HAREKETİNİ GÜÇLENDİRİR.

7. TOPLUMA KARŞI SORUMLU OLMA: KOOPERATİFLER, ORTAKLARINCA ONAYLANAN POLİTİKALAR ARACILIĞIYLA TOPLUMLARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMASI İÇİN ÇALIŞIRLAR.